• Phone+359 2 971 62 40
 • Emailrbg@rbg.bg
 • AddressСофия 1517, бул.Владимир Вазов 40, ет.4
 • Open Hours09:00 - 17:00
 • Phone+359 2 971 62 40
 • Emailrbg@rbg.bg
 • AddressСофия 1517, бул.Владимир Вазов 40, ет.4
 • Open Hours09:00 - 17:00

Фасадна облицовка Ялъпан – Сайдинг с имитация на дърво

циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан

циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан

ЯЛЪПАН (YALIPAN) са водоустойчиви негорими циментофазерни платна, които намират приложение в система за външно обшиване на стени – фасадна облицовка тип американски сайдинг с имитация на дърво. ЯЛЪПАН (YALIPAN) е съчетание на красивата дървесна структура с превъзходните качества на Betopanplus – материал не изискващ непрекъсната поддръжка в годините за разлика от естественото дърво. Фасадната облицовка външно имитира дърво. След монтажа ЯЛЪПАН фасадната облицовка се боядисва в цвят по желание на клиента. Цената на материала в ценовата листа не включва боядисването. Тази фасадна облицовка с имитация на дърво е особено ефективна в комбинация с топлоизолационен материал при вентилируеми фасади, където освен топлоизолация се постига естествена вентилация (проветряване) и паропропускливост, които са от голямо значение за микроклимата на сградата. Препоръчителната ширина на въздушния слой, необходима за осигуряване на свободно движение на въздуха е между 30 и 80 мм. При използване на носещи фасадни профили BoardeX CT се постига ширина на въздушния слой 50мм. Това предпазва сградата от прегряване през лятото и от изстудяване през зимата. За да се даде възможност на възходящото движение на въздуха вътре в кухината, вентилационни отвори с подходящ размер трябва да бъдат поставени в долната и горната част, като с предпазни решетки да се предотврати навлизането на чужди тела. Вентилацията може да се осигури и чрез монтаж на платната с открити фуги между тях.

Наличието на въздушна междина, фасадна обшивка и топлоизолация осигуряват повишена шумоизолация и пожарозащита на сградата.

циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан сайдинг с имитация на дърво

Технически характеристики на Ялъпан

ОБЕМНО ТЕГЛО 1450 ± 75 kg / m3
ИЗДУВАНЕ ≤ % 1,5 след потапяне във вода за 24 часа
ПОЖАРОУСТОЙЧИВОСТ циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан Огън: А2, Пушек: s1, Разпадане до горящи частици: d0 DIN EN 13501-1, DIN EN 13823, DIN EN ISO 11925-2
УСТОЙЧИВОСТ НА ЗАМРЪЗВАНЕ няма видими пукнатини или изменения на повърхността
ТОПЛОПРОВОДИМОСТ (λ) 0,19 W/mK
СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЛАГА % 9 ± 3
ТОЛЕРАНС ПО ДЕБЕЛИНА 10 mm : ±0,7 mm
12 mm : ±1,0 mm
ТОЛЕРАНС ПО ДЪЛЖИНА И ШИРИНА Дължина : ±5 mm, Ширина : ±5 mm
ПЕРПЕНДИКУЛЯРНОСТ НА РЪБОВЕТЕ ≤ 2мм/м
РАЗМЕРИ Дебелина: 10 / 12 mm
Тегло: 15 / 18 kg/m2
Ширина: 175 / 203 / 246 / 310 / 410 / 623 / 1250 mm *
Дължина: 3000 mm
* При монтажа на система ЛАМБАЛЪ има препокриване на дъските от 7мм, при което ефективната площ при ширина 175мм се намалява на 168мм или с 4% следва да се завиши количеството материал на база площ фасадна обшивка. Допълнително трябва да се предвидят и загуби, които в зависимост от сложността и размера на обшивката, варират между 15 и 20%.
Използването на дървени фасадни плоскости е връщане към естествената красота на дървото, създава се усещане за топлина, сигурност и устойчивост. Но дървото има редица недостатъци, като водопроницаемост и трудна поддръжка, особено при високи сгради. Естествената дървесина се нуждае от грижи и защита, за да се удължи живота й и запази естетическия й вид. Приложението й бива ограничено именно поради тези недостатъци – податлива е на дървоядни насекоми, гниене и огън. Недостатък на дървесината е появата на дърворазрушаващи гъбички и плесени. Те се появяват предимно, когато дървеният материал е изложен на влага, какъвто е и случая с фасадните облицовки. Това налага периодичното третиране на дървесината с дървозащитни химикали и лакове.

Въздействие на атмосферните условия върху елементите от дърво по фасадата

Недостатъци на виниловия сайдинг, сравнен със сайдинг от циментфазерни пана Ялъпан:

 • Производството и обезвреждането на виниловия сайдинг не са благоприятни за нашето здраве и за околната среда.
 • В случай на пожар виниловия сайдинг е много опасен, защото произвежда отровни химически вещества при нагряване.
 • При силен вятър под тънките листове винилов сайдинг може да нахлуе въздух и да повдигне панела от стената. Силна градушка също може да напука и увреди винила.
 • Излагайки се постоянно на директно слънчево нагряване, цветът на виниловия сайдинг с течение на годините избледнява и се налага да бъде освежен. А ако се наложи да бъде сменен, много трудно може да се уцели отново същия цвят.

Ялъпан Класик
Ялъпан Ламбалъ
Ялъпан Класик - фасадна система от циментфазер с имитация на дърво
Ялъпан Ламбалъ - фасадна система от циментфазер с имитация на дърво
Ялъпан Класик - фасадна система от циментфазер с имитация на дърво
Ялъпан Ламбалъ - фасадна система от циментфазер с имитация на дърво
Ялъпан Класик - фасадна система от циментфазер с имитация на дърво
Ялъпан Ламбалъ - фасадна система от циментфазер с имитация на дърво
Ялъпан Класик
Ялъпан Ламбалъ

циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан
циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан
1. Съществуващ зид (тухла, панел и пр.); 2. Изравнителна мазилка; 3. YALIPAN платно Classic; 4. Пирон-дюбел 8/120 мм; 5. YALIPAN външен ъглов профил 100/100мм
циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан
циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан
1. Съществуващ зид (тухла, панел и пр.); 2. Изравнителна мазилка; 3. YALIPAN платно Classic; 4. Пирон-дюбел 8/120мм; 5. Фасадна минерална вата; 6. YALIPAN външен ъглов профил 100/100мм
Монтажник

Монтаж на сайдинг с имитация на дърво

Системата се монтира по следните начини:

 • директен, върху съществуващ зид с помощта на PVC пирон-дюбел 8/120 мм
 • на носеща метална или дървена конструкция, нивелирана и фиксирана, чрез окачвачи, към съществуващия зид. Така получената кухина може да бъде запълнена с фасадна минерална вата.
 • чрез бързо и здраво залепване посредством MS-хибрид полимерно лепило върху дървена конструкция, метална конструкция от поцинковани или алуминиеви профили или върху равен зид / фасадна топлоизолация от къменна вата или EPS. За доброто залепване е необходимо почистване на повърхностите със спирт за горене.
Платната се режат чрез ъглошлайф с диск за неметал или циркуляр с диамантен диск. Подреждат се хоризонтално, като се оставя минимална фуга от 3-4мм между тях. Нормално фугата не се запълва, но при желание може да се запълни с уплътнител в цвета на фасадата.

запълване на фугата с цветен уплътнител

Отворите и фрезинга за главите на винтовете / пирон-дюбелите следва да се направят предварително, като отвора трябва да е с 1,5 до 2,0мм по-голям от диаметъра на винта, например 5мм при използване на винт с диаметър 2.5мм. Винтовете се покриват с полимерен кит в тъмен цвят, като е добре да се изчисти излишния кит с шпатула и шкурка преди да е втвърдил. Оформянето / възстановяването на релефа на дъските става най-лесно преди кита да е втвърдил. При необходимост премахването на излишния кит от вдлъбнатините на дъската, в случай на втвърдяване на кита, може да стане с ъглошлайф машина с ламелен диск с размер на шкурката над 100. Работи се внимателно с машината за да не се повреди релефа на дъската! Ъглите се оформят посредством специален ъглов профил от същия материал.

китване главите на винтовете

Най-добър резултат се получава когато полиестерния кит се зашкурва преди втвърдяването му. За целта е необходимо двама работника да работят в екип.

китване главите на винтовете

Необходимостта от скриването и последваща обработка на главите на винтовете отпада, когато се прилага монтаж чрез лепене с модифициран хибрид полимер със силно начално залепване. Това спестява много време и значително повишава качеството на монтаж.

Пистолет за плътни лепила

Пистолет за плътни лепила

Пистолет за плътни лепила за флакони от 290 до 310мл, арт. №:616. Цена: 35лв/бр. без ДДС(42.00лв с 20% ДДС).

лепене модифициран хибриден полимер ms hybrid polymer

При системата Ялъпан Класик главите на пирон-дюбелите остават скрити от горния ред платна. Видимите глави от най-горния ред, както и от ъгловия профил, се покриват с кит за метал. Недостатъкът на системата Ялъпан Класик е, че е невъзможно е да се подмени дъска без да се разглоби цялата конструкция. Този проблем е преодолян при системата Ялъпан Ламбалъ.


Циментфазерните пана с имитация на дърво Ялъпан могат да бъдат рязани с ъглошлайф с диск за неметал или чрез циркуляр с диамантен диск.

пробивна машина ъглошлайф ръчен циркуляр

Да се използват при рязането стандартни противопрашни и защитни очила. Препоръчваме маска за цяло лице

защитна противопрашна маска за цяло лицезащитна противопрашна маска за цяло лицезащитна противопрашна маска за цяло лице

039855 CLIN FIX
039855 CLIN FIX се използва за монтаж само от 1 човек на Ялъпан Класик ивични платна от фиброцимент или циментфазер при фасадна облицовка с припокриване. CLIN FIX позволява да се задържи дъската на място преди фиксирането и с винт с припокриване от 30 мм. CLIN FIX е приложим за всички облицовки с дебелина от 6мм до 16мм и ширини на ивиците от 160мм до 255мм.
037055 ALPHACUT – Гилотина за рязане на фиброциментов сайдинг. Предимства:

 • Точно рязане без усилия.
 • Не се изисква заточване на острието.
 • Безпрашен и безшумен процес на рязане.
Капацитет на рязане:

 • Дебелина до 11 мм
 • Ширина до 210 мм.

Профили за монтаж на Ялъпан фасадна облицовка с имитация на дърво при вентилируеми фасади

Betopan M фасаден носещ профил Betopan M профил, използван в системите за фасадни обшивки с циментфазер или фиброцибент, е галванизиран фасаден профил с дебелина 0.6мм и размери 25х80мм.
BoardeX CT фасаден носещ профил BoardeX CT основен носещ профил, използван в системите CEKETLEME и CeketMAX, е 275 гр/м2 галванизиран фасаден профил с дебелина 0.9мм към който се монтира платното от фиброцимент TepePAN.
BoardeX DKC фасаден ъглов профил BoardeX DKC фасаден ъглов профил, с дебелина на стената 0,5 мм и цинково покритие 275 гр/м2, използван при фасадните системи, за да се увеличи устойчивостта на удар на външните ъгли.
BoardeX L окачвач скоба BoardeX L окачвач (монтажна конзола), който е част от системите CEKETLEME, Ceket Omega и CeketMAX, е L скоба с дебелина 2мм и е произведен от специална стомана. Този окачвач позволява да се регулира кухината във фасадната система, при което могат да се използват различни дебелини вата. BoardeX L окачвачите носят фасадната обшивка и я закрепват към строителната основа. Освен собственото тегло те понасят усилията и от ветровото натоварване. L окачвачът с дължина 150мм е с дебелина 3мм.

Разходни норми за обшивка с имитация на дърво Ялъпан Ламбалъ, без загуби и боя

1. Размер на Ялъпан дъската 175*3000мм – лепене върху метална конструкция с MS хибрид полимер

НАИМЕНОВАНИЕ Мярка Разход
ЯЛЪПАН циментборд YALIPAN LAMBALI 175/3000мм кв.м. 1,04
BoardeX CT носещ фасаден галван. профил 50/50/3000мм м. 2,00
BoardeX L фасаден окачвач за СТ профил бр. 3,00
Сегментен анкер / Дюбел за тухла бр. 6,00
Самонарезни винтове 4,2/19мм бр. 12,00
MS хибридно полимерно лепило 290мл. флакон 0,60

2. Размер на Ялъпан дъската 175*3000мм – лепене върху топлоизолация с MS хибрид полимер

НАИМЕНОВАНИЕ Мярка Разход
ЯЛЪПАН циментборд YALIPAN LAMBALI 175/3000мм кв.м. 1,04
MS хибридно полимерно лепило 290мл. флакон 1,00

3. Размер на Ялъпан дъската 175*3000мм – монтаж върху метална конструкция чрез завинтване

НАИМЕНОВАНИЕ Мярка Разход
ЯЛЪПАН циментборд YALIPAN LAMBALI 175/3000мм кв.м. 1,04
BoardeX CT носещ фасаден галван. профил 50/50/3000мм м. 2,00
BoardeX L фасаден окачвач за СТ профил бр. 3,00
Сегментен анкер / Дюбел за тухла бр. 6,00
Самонарезни винтове 4,2/13мм бр. 12,00
Рапидни винтове 3.5/25мм бр. 12,00
Полиестерен кит гр. 20,00

Боядисване на сайдинг с имитация на дърво

циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан сайдинг с имитация на дърво

Поради предварителната обработка с импрегнатор на видимата повърхност на платната, не се изисква специална боя за боядисване. Могат да се използват всички фасадни бои.

Боядисване на Ялъпан с цветен прозрачен лак за дърво върху предварително патинирана дъска

Добър краен резултат се постига и при боядисване с цветни лакове за дърво на алкидна основа на българската фирма Оргахим. Подчертаването на фладера, при използването на тези бои, става посредством предварително патиниране на дъските Ялъпан и последващо лакиране след завършване на монтажа. Този начин на боядисване не е подходящ за дъски с имитация на дърво от фиброцимент! За да се избегне гланца, получен от лакирането, се полага специален матиращ безцветен лак.

Кашпа (полуобелен дъб)

Други подобни продукти от Tepe Betopan

циментфазер аквапанел aquapanel cementboard Betopan сайдинг siding Yalipan ялъпан сайдинг с имитация на дърво FiberWood TepePAN

Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"Фасадна обшивка от циментфазер с имитация на дърво Ялъпан / Yalipan - тип "американски сайдинг"

Rivagips-Header-1600×1200Rivagips-Header-1600×1200Rivagips-Header-1600×1200Rivagips-Header-1600×1200Rivagips-Header-1600×1200Rivagips-Header-1600×1200Rivagips-Header-1600×1200Rivagips-Header-1600×1200Rivagips-Header-1600×1200

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Rivagips

БЕЗПЛАТНО
ОТВОРИ