Menu
Categories
 
Гипсокартон строителни пана
Print Friendly, PDF & Email
Lafarge Dalsan
Гипсовите мазилки се използват като строителен материал в продължение на хиляди години. Най-ранно известното използване на гипса като строителен материал е в Анадола през 6000г пр.н.е. Гипсови мазилки са се полагали преди повече от 4000 години по стени във вътрешността на Египетските пирамиди и са все още в добро състояние. В наше време гипскартонените плоскости се използват в модерното строителство навсякъде по света.

Гипсокартонът е евтин строителен материал, който по статистиката за 2005г, е най-използвания в света за стени и тавани. Гипсокартонът се произвежда основно от гипс (hydrous calcium sulfate) и е оформен като сандвич от сърцевина мокър гипс между два листа картон. Така оформеното платно се нарязва на желания размер от „виртуално безкрайната линия” – резултат от продължителния производствен процес.

gbf1.jpg
gbf2.jpg
drywall line.jpg drywall line 2.jpg

Най-използвания в България гипскартон е с ширина 1200мм и дължина от 2500мм до 3000мм през десет сантиметра. За по-бърз монтаж се използват платна с по-голяма дължина, а за намаляване на загубите е възможно и производство на дължина по желание на клиента при приемливо за производителя количество. Когато гипсовата сърцевина изсъхне, платното става твърдо и достатъчно здраво за използването му като строителен материал. Дебелината на гипскартона зависи от стандарта в страната производител. Най-използваната дебелина е 12,5мм(12мм, 12,5мм или 12,7мм в зависимост от страната), но варира от 6мм до 25мм според предназначението. Обикновено при звуко- и пожарозащита се полагат по два слоя гипскартон.

Гипскартонът е екологично чист продукт. Гипсът, използван в производството му бива природен, който се добива от кариери или синтетичен, който се получава при пречистването на изгорелите газове на топлоелектрическите централи, използващи въглища като суровина. Почти половината ог гипса, използван от Лафарж, е синтетичен. Използва се и рециклирана хартия. Гипскартонът е изцяло възстановим, тъй като се произвежда от възстановими продукти.

Висококачествените гипскартонени платна Lafarge Dalsan са подходящи за обшиване на стени и тавани и за изграждане на преградни стени. Те са направени от натурален гипс с висока чистота, което осигурява голяма якост, малко тегло, твърдост и лесна обработка. Отлични работни характеристики, лесен монтаж на място, намален брой на повредените платна и фирата. Наличен е и богат набор от фиксиращи и свързващи аксесоари и консумативи.

Гипсокартонът прави много по-лесно изпълнението на различни интериорни проекти. Използването на предимствата на гипсокартона прави възможно създаването на висококачествени овални форми от обикновени гипскартонени платна и в същото време пести време и пари. Понеже материалите в сухото строителство не се нуждаят от време за съхнене, следващите операции могат да започват веднага, намалявайки времето и бюджета за изграждане.

За престижни вътрешни помещения, като multiplex кина, комплекси за отдих или луксозни хотели, Lafarge системите за сухо строителство осигуряват нови възможности за изграждане на сложни и красиви триизмерни форми.

Обикновен гипсокартон АВ Лафарж Далсан
Влагоустойчив гипсокартон АУ Лафарж Далсан
Пожароустойчив гипсокартон АК Лафарж Далсан
Обикновен гипскартон AB
Импрегниран гипскартон AY
Пожароустойчив гипскартон
Обикновен гипсокартон 4х4
Перфориран гипсокартон Pregybel
Контур 6мм за сухо огъване
Обикновен гипсокартон 4х4
Перфориран гипсокартон
Контур 6мм за сухо огъване

* *